Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

epistasiaОфициални посещения ще направят през идния месец май в Света гора предстоятелите на две от най-древните църкви – Александрийският патр. Теодор II и Кипърският архиеп. Хризостом II.

Главата на Кипърската православна църква ще посети Атон от 7 до 11 май 2018 г. Не е известна програмата на това посещение, но доколкото то ще е официално, ще включи преди всичко тържествено посрещане от монашеското управление (Кинотиса) на Света гора в „столицата“ Карея, поклонение в протатския храм и в сградата на Кинотиса. Сред другите цели на това посещение се очаква задължително да бъде включен и манастирът Ватопед, който през последните 30-ина години се насели изцяло с кипърци.

С основно обновени сгради, електричество от собствени генератори, асансьор в сградата за официални поклонници, модерни работилници за традиционни манастирски производи като тамян, сапуни, аромати и пр., стопанска и финансова дейност в Гърция, Кипър, Швейцария и пр., манастирът Ватопед привлече вниманието и на много критици на някои несвойствени монашески дейности, а игуменът имаше неприятности със съдебите власти в Гърция, дори лежа в следствения арест в Атина. Истината е, че всичко това не пречи на духовния живот на стотината монаси под ръководството на архим. Ефрем и манастирът е водещо духовно средище със световна известност.

Главата на втората по старшинство православна църква – Александрийската патриаршия – е обявил, че в Света гора, където ще пребивава от 14 до 16 май т. г., ще посети манастира „Св. Павел“, последната голяма обител на югозападния бряг на Атон (ако се гледа от Урануполис, откъдето обикновено се влиза в Света гора). Там той ще освети килия с параклис в чест на св. апостол и евангелист Марк, благовестил в Египет и станал пръв предстоятел на Александрийската църква през 1 век. Тази килия трябваше да освети предшественикът на сегашния патриарх – Петър VII, но при полета с вертолет към Атон той и всички придружаващи го (включително и екипажът) загинаха на 11 септември 2004 г. в морето край полуострова. Сега, след почти 14 години, патр. Теодор ще изпълни този обет по покана на манастирското братство и с благословението на Константинополския патр. Вартоломей, под чиято юрисдикция се намира Света гора.

Преди това патр. Теодор ще бъде приет официално с почести в Карея от Свещения кинотис на монашеската република, а вероятно ще посети и някои други атонски обители.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxuxc 

Разпространяване на статията: