Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Днес сутринта в официалната интернет-страница на Вселенска патриаршия беше публикувана новината, че по-късно през деня, в 16:30 ч., в Анкара ще се проведе среща на Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей с турския президент Реджеб Таиб Ердоган. Срещата е била поискана от Вселенския патриарх. В съобщението се казва кои духовници ще придружават патриарха: Пруският митр. Елпидофор и Главният секретар на Св. Синод архим. Йоаким (Билис), както и няколко светски лица.

Причината за поисканата среща не се съобщава, но от президентството вече публикуваха снимка на патриарха и турския президент. Според гръцкия всекидневник Катимерини ще се обсъдят „проблеми на гръцкото християнско малцинство, междурелигиозните отношения и бежанския проблем“.

Резултатите от срещата се очакват с интерес, защото тя е неочаквана и беше обявена в последния момент. Гръцките медии очакват да се обсъди и напрежението между Гърция и Турция през последния месец, засилило се след трагичен инцидент с гръцки военен пилот. Не е изключено на нея да се постави и въпросът за предоставянето на автокефалия на Украинската църква, който в същността си е с политически характер.

Според съобщението на Патриаршията, разпространено след срещата, патр. Вартоломей е поставил устно и писмено редица въпроси, за чието решение патриархът и Св. Синод на Вселенска патриаршия многократно са настоявали пред турските власти. Президентът Ердоган е повикал за консултация и директора на вероизповеданията на Турция г-н Аднан Ертем, на когото е разпоредил да подготви решаването на въпросите от неговата компетентност.

Като цяло информацията за срещата е изключително оскъдна, което може да означава, че не е било постигнато нищо конкретно.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxuxa 

Разпространяване на статията: