Мобилно меню

4.5402298850575 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (87 Votes)

Ilarion Alfeev 378Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия, заяви в интервю за канал „Россия-24“, че за християнина задължителна е вярата във Възкресението на Христос, а не в слизането на благодатния огън.

„Не е задължително да вярваш в слизането на благодатния огън, за да бъдеш православен християнин“, заяви той в предаването „Църквата и света“. Той напомни, че православното вероучение смята за задължителна вярата във Възкресението на Христос: „Ние също вярваме в Светия Дух, в едната света, вселенска и апостолска Църква, вярваме в едното Кръщение, вярваме във възкресението на мъртвите – това са догматите, изброени в Символа на вярата, чието приемане е задължително условие за принадлежността ни към Православната църква“.

„Никъде, – добави митр. Иларион, – в Символа на вярата не се казва, че християнинът трябва да вярва в благодатния огън. В продължение на много години в съветско време празнувахме Пасха без всякакъв благодатен огън и досега, макар благодатният огън да пристига в Москва и други големи градове, в много градове и села Пасха се празнува без благодатния огън и от това празникът не става по-малък“.

Митр. Иларион разказа, че е бил свидетел на случващото се в храма на Гроба Господен в момент, когато Йерусалимският патриарх излиза от Кувуклията и раздава вече запалените свещи. „Никой не вижда какво става вътре в кувуклията, защото патриархът остава там сам. Мнозина вярват, че този огън слиза по свръхестествен начин и аз не виждам нещо невероятно това да е именно така. Бог е вършил чудеса в миналото, може да върши чудеса и в наше време и тези чудеса се извършват за укрепване на вярата на хората“. Той обаче не даде ясен отговор на въпроса действително ли на Пасха свещите в Гроба Господен се запалват сами, без външен източник (например, запалено кандило, както наскоро заяви арменски епископ).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxwwr 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.