Мобилно меню

4.5444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (90 Votes)

oikВ Светла сряда Вселенският патриарх Вартоломей прие във Фенер група студенти и преподаватели от Духовната семинарията „Св. Климент Охридски“ в Скопие, които осъществяват поклонническо пътуване в Истанбул и Солун. По време на срещата е била дискутирана и ситуацията с Македонската православна църква и по-конкретно стъпките, предприети от Българската патриаршия за преодоляване на схизмата в тази страна. Патриарх Вартоломей смята, че стъпките на БПЦ в тази посока са погрешни и не помагат за разрешаването на проблема. Той заяви, че подобни сложни въпроси се решават „честно и открито“ и напомни за отказа на БПЦ да участва в Събора на Православната църква на о-в Крит през 2016 г., където е можело да бъдат обсъдени спорните въпроси между поместните църкви. Пресцентърът на Вселенска патриаршия цитира думите на патриарх Вартоломей:

„Искам да поставя този въпрос, защото желая да съм абсолютно искрен с вас. Това действие на сестрата Българска църква е погрешно. То не помага. Усложнява нещата. Майката-църква на всички балкански народи е Константинополската. Това го казва историята. А това, което се обсъжда (идеята Македонската църква да признае БПЦ за църква-майка, бел. ред.), е изкуствено създадено майчинство. България не може да ви въведе в каноничността, в канонични отношения с другите църкви. В междуправославните връзки трябва да има отговорност, честност и искреност. Всеки път, когато се свиква съвещание на православните предстоятели – било тук, било в Шамбези, Вселенската патриаршия се опитва да постави всички междуправославни проблеми на масата, за да ги обсъдим честно и отговорно. По същия начин постъпихме и със Светия и велик събор, който подготвихме всички църкви заедно. Последната среща на православните предстоятели беше през януари 2016 г. в Шамбези и обсъдихме, макар и с трудности, всички въпроси, подготвихме текстове, които щеше да приеме Светият и велик събор. Подготвихме правилник за работата му и си казахме: „До среща през юни на Крит!“. Всички подписаха, минаха три-четири месеца и без да възникне нищо ново, без никой да се възпротиви, в последния момент четири църкви казаха: „Ние няма да дойдем“. Но съборът се състоя. Това обаче не показва честност и искреност от страна на тези четири църкви, след като се бяхме разбрали и подписали всичко“.

Патриарх Вартоломей покани скопските семинаристи да посещават често Константинопол и катедрата на първопрестолната църква на православието.

„Знайте, че ви обичаме, и идвайте, когато искате, в този красив и исторически град, където е седалището на църквата-майка, от която и вие, и всички балкански народи, и Русия, приехте кръщение и светлината на християнството. Всеки път, когато идвате при нас, в Константинопол, не бива да се чувствате чужди, че ще сте посетители, на които оказваме гостоприемство, но се чувствайте като у дома си. Имаме много надежди за вас и за вашето служение в Църквата в бъдеще. Това важи въпреки известните проблеми, които съществуват сега между Гърция и вашата страна и между вашата църква и останалите православни църкви. Ние се надяваме именно на новото поколение богослови и клирици, което може да допринесе за укрепване на връзките между съседните народи и православните църкви. Ние днес, нашето поколение, ще направим каквото можем за подобряване на състоянието, особено на нашата Вселенска патриаршия, която има съгласуваща роля в междуправославните въпроси, а след това вашето поколение ще поемете щафетата и ще продължите, за да развиете и заздравите тези добри връзки между нашите народи и църкви“.

Патриарх Вартоломей подари на семинаристите и техните учители книги за историята на Вселенската патриаршия, както и официалните текстове на Светия и велик събор на Православната църква, след което сподели обяда си с тях в патриаршеската трапезария.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxw98 

Разпространяване на статията: