Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Ταχιάος 696x475На 10 април почина видният гръцки богослов и славист проф. д-р Антониос-Емилиос Тахиаос. Проф. Тахиаос преподаваше църковна история в Солунския университет. Той беше автор на множество изследвания върху историята и духовността на Атон, гръко-славянските църковни връзки и др. 

Проф. А.-Е. Тахиаос беше ученик на проф. А. Карташев и прот. Йоан Майендорф. Завършва Солунския университет, а след това специализира история на славянските църкви и славянска филология в Париж, в института „Св. Сергий“. Дисертацията му е на тема „Влиянието на исихазма върху църковната политика на Русия: 1328-1406“. В центъра на многобройните му трудове беше влиянието на Атон и исихазма върху славянските народи, дейността на преп. Паисий Величковски, мисията на св. братя Кирил и Методий. Той за първи път издаде автобиографията на преп. Паисий Величковски, както и други трудове на подвижника, посвети му редица публикации. През 70-те години работи върху издирването на славянски ръкописи в светогорските манастири.

Сред най-известните му книги са Византия и Русия, В сянката на Атон, Живот и дело на св. Кирил и Методий, Св. Паисий Величковски, Византия, славяните, Света гора, Гърци и славяни, История на славянските църкви и др.

Член-кореспондент е на Атинската академия, почетен член на Сръбската академии на науките и чуждестранен член на Българската академии на науките, президент на Гръцката асоциация на славистите, председател на научното общество „Св. Кирил и Методий“ и др.

Проф. Тахиаос почина на 87 години, на втория ден след Пасха. Опелото му се състоя на следващия ден в митрополитската катедрала „Св. Григорий Палама“ в Солун, чийто енориаш той беше от дълги години.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxwwf 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.