Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
В официалния сайт на Сръбската патриаршия бе публикувана следната новина за края на Архиерейския събор на СПЦ: „В Белград, по благословението на сръбския патриарх Павле и под председателството на Черногорско-приморския митрополит Амфилохий, който съгласно чл. 62 от устава на Сръбската църква се явява заместник на патриарха, който отсъства по болест, от 15 до 21 май 2008 г. се проведе редовно заседание на архиерейския събор на Сръбската православна църква. В събора взеха участие всички епархийски архиереи на Сръбската православна църква от страната и чужбина, както и Охридският архиепископ и митрополит на Скопские Йован с архиереи на автономната Охридска архиепископия.
В духа на пасхалната радост и любов на Възкръсналият Господ, отчитайки големите духовни изисквания на нашето време, съборът е обърнал особено внимание на устройството и мисията на Сръбската църква”.

Част от разискванията са били посветени на Косово и Метохия, като отново е било осъдено незаконното им отделяне от Сърбия и провъзгласяването на независимостта им.

В тази връзка са били разгледани и сроковете за възстановяването на светините, разрушени по време на мартенските погроми през 2004 г. Сръбската църква ще  настоява пред Сръбското министерство на културата, както и пред международните институции за съдействие и помощ при възстановяването и обновлението на храмовете в района, както и за гарантирането на свободен достъп до тях на вярващи и свещенослужители”.

Српска Православна Црква


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kar 

Разпространяване на статията: