Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_60.jpgНа 24 и 25 май в Санкт Петербург ще се състои откриването на първия етап от художествената изложба под наслов: „Деца рисуват храм на бъдещето”. Това е част от дизайнерски проект и най-добрите детски рисунки ще легнат в основата на архитектурен проект, по който ще бъде построен православен храм. Тоест, децата сами ще се явят архитекти и проектанти на православния храм. Изложбата е част от арт фестивала „Деца рисуват ангел”, който пък е част от федералната програма „Детските храмове на Русия”. Амбициозният проект си е поставил и по-далечни задачи - построяването на серия православни храмове в различни части на Русия по идеен проект на децата. Първият от тях ще бъде построен в Санкт Петербург.

Детският православен храм ще бъде едновременно църква и детски образователен център. Освен това към детските храмове се предвижда да бъдат създадени специални зони за отдих и възстановяване. Храмовете ще бъдат оборудвани със специални умалени модели на свещници, икони и друга църковна утвар, за да могат децата активно да участват в богослужението.

На базата на най-добрите детски работи, представени на изложбата, ще бъдат зададени техническите и архитектурни параметри за проектантското бюро, което ще се занимава с разработката на проекта.

Федералната програма „Детските храмове на Русия” е създадена по инициатива на Синодалния отдел на Руската православна църква за работа с младежта, съвместно с редица обществени организации.

С благословението на митрополит Владимир пилотният проект на тази програма ще бъде реализиран в Санкт Петербург. В момента се водят преговори с управата на града за определянето на подходящ терен за строителството на детския храм.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahwd 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата