Мобилно меню

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
1_59.jpgПреди няколко дни папа Бенедикт ХVІ е подписал була за предстоящото опрощаване греховете на католиците през цялата юбилейна година посветена на св. ап. Павел. Условието, за да могат вярващите да получат пълна индулгенция (пълно опрощаване на греховете), е задължителното посещение на базиликата „Св. ап. Павел” в Рим, където се предполага, че е положено тялото на апостола след мъченическата му смърт.

При посещението на базиликата вярващите „трябва да се очистят пред Господа с изповед и да се причастят с чувство на искрено разкаяние за своите грехове...” са другата част от условията, изложени в папската була.

В нея още се казва, че всеки вярващ може да „заличи” не само своите собствени грехове, но и тези на близките си, както и на починалите, но е изрично посочено, че всеки вярващ може да получи само една индулгенция на ден.

Празниците, свързани с юбилейната година на св. ап. Павел, започват в Рим от 28 юни.

Индулгенцията (от латински „милост”, „прошка”) в Римо-католическата църква означава пълно или частично опрощение на греховете, както и се явява свидетелство за пълния или частичен „откуп”, компенсиращ временното наказание за извършен грях, след откупването му.

За последен път решение за издаването на индулгенции в Католическата църква беше взето от папа Йоан Павел ІІ във връзка с отбелязването на 2000 години християнство.

Седмица.ру

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kaf 

Разпространяване на статията: