Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
На свое извънредно заседание Св. Синод на Кипърската православна църква под председателството на Кипърския архиепископ Хризостом е разгледал заключителния документ на Смесената комисия по богословски диалог между православните църкви и римокатолиците, влязъл вече в аналите като „документа от Равена. Киринейският митрополит Павел, оглавяващ синодалната богословска комисия по догматическите въпроси е прочел специален доклад, разглеждащ решенията от Равена. След изслушването му е започнала дълга и интересна дискусия, като е било взето решение тя да продължи на ново заседание на синода. Синодалната богословска комисия е изслушала и други доклади, като този на митрополита на Пафос Георги, относно генетично модифицираните продукти, като изготвянето на официална позиция е било отложено за следващото заседание. Много дискутирана в кипърското общество е и забраната, която издадоха кипърските архиереи, а именно клирици да участват в телевизионни и радио предавания без писмено благословение на управляващия архиерей.

Неотдавна Св. Синод на Гръцката църква излезе със специално обръщение към Пергамския митр. Йоан Зизюлас относно развитието на православно-католическия диалог, в което гръцките архиереи изказват несъгласието си еклесиологичните възгледи на Римския папа, изразени в т.нар. „Отговори на въпроси, касаещи определени възгледи за учението за Църквата”, от 29 юни 2007. Гръцките епископи не са съгласни с изложените в тях твърдения, а именно че:

1. Единствената истинска Църква, която съхранява истинските елементи, установени от Христос за Църквата, е „Католическата църква”. Тя е действителната и видима Църква в историята, която Христос основа на земята. „Католическата църква” е едната и единствената Църква.

2. Католическата църква пребивава в Църквата, която е управлявана от приемника на Петър и епископите, които се намират в общение с него.
3. „Еклесиологичната изключителност”, се казва в становището на гръцкия св. Синод, - води и към „църковната оценка” на всички останали „църкви”, чиито епископи не са в общение с приемника на Петър – тези църкви се явяват според папата „еклесиологично непълноценни”. Освен това, някои от „Отговорите” дръзват на характеризират тези Църкви като „частни или поместни”, макар и да признават действителността на техните тайнства и апостолско приемство.

В заключение те препоръчват на Пергамския митр. Йоан Зизюлас, като съпредседател на смесената православно-католическа комисия, да настоява за изясняване на богословското съдържание на термина "Католическа църква", както и на съдържанието на папския титул "патриарх на Запада". Гръцките йерарси искат Пергамския митрополит да извести останалите поместни Православни църкви, участващи в диалога, за тяхното безпокойство относно еклесиологичните възгледи на Римокатолическата църква.

Romfea. RNN и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kad 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]