Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
1_56.jpg„И украинските вярващи, и правителството в Украйна са убедени, че ние трябва да се движим към църковно съгласие и сближение с Църквата майка – Цариградската патриаршия”, това е заявил вчера президентът на Украйна Виктор Юшченко при срещата си с делегацията на Цариградската патриаршия в Киев. От своя страна представителите на тази патриаршия са благодарили за поканата да посетят Украйна и да проучат очакванията и желанието на православните църкви в Украйна (в момента те са три: УПЦ МП, УПЦ на "патриарх" Филарет Денисенко и автономната православна църква - б. пр.) за консолидиране. Според делегацията този процес би бил ефективен, ако всички православни църкви в страната са готови да участват в него. Делегацията се води от цариградския митрополит за Франция Емануил.

Украинският президент е поканил Цариградския патриарх Вартоломей да присъства на тържествата по повод 1020 годишнината от кръщението на Русия.

Руската православна църква изрази своето безпокойство от демонстрираното желание на Цариградската патриаршия да се намеси в делата на нейната църковна юрисдикция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kaq 

Разпространяване на статията: