Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1_49.jpgНа 17 и 18 май всички православни общини в Мюнхен взеха участие в  „Дните на православната църква”, посветени на предстоящото честване на 850 години от основаването на града.

Мюнхен е бил основан през 1158 г. от монаси от манастира Шефтларн, който се намирал на брега на езерото Тегернзее. За това събитие напомня гербът на столицата на Бавария, който е с изображение на монах.
В Западна Европа много селища са възникнали по подобие на баварската столица. Монаси-мисионери са се заселвали на известни търговски кръстопътища и от там са обслужвали близките села и градове. Впоследствие около тях са се събирали вярващи, които са слагали началото на ново селище. Чудесен пример в това отношение е Ледбъри, на границата на Англия и Уелс, където първо е била построена огромна катедрала, обслужвана от голям брой клирици, около които впоследствие се създава и развива градът.

1_50.jpgПразничните богослужения и другите тържества, свързани с „Дните на православната църква”, се състояха в самия център на Мюнхен, на площад Салваторплац, където се намира гръцката православна църква Салваторкирхе. Построената през 1494 г. в късноготически стил Салваторкирхе е била първоначално гробищна църква. От 1829 г. тя става собственост на гръцката православна общност в града.
На 17 май в тържествената Божествена Литургия взеха участие свещенослужители и енориарши от гръцката, руската, българската, сръбската, грузинската и румънски православни общини. Дните на православната църква са били уважени от представители на коптската, етиопската и еритрейската християнски общини. Сред организаторите е и Православният богословски факултет към Мюнхенския университет.

Във връзка с честванията беше организирана изложба на православни икони, фотоекспозиция, разказваща за живота на православната община в града, както и фолклорна програма.

На празника присъстваха в качеството си на гости кмета на града, членове на баварското правителство, представители на католическата и евангелската църква, както и много други гости.

Програмата ще продължи с изложба „Св. Гора” и концерти с византийски песнопения на гръцкия хор „Тропос”.

Hellenes Abroad News

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ka8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]