Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
_______________________.jpgПрезидентът на Украйна Виктор Ющенко ще приеме утре делегация на Константинополската патриашия. Предполага се, че основна тема на разговорите ще бъде правителствената инициатива за придобиване на каноническо признание на разколническата Киевска патриаршия на Филарет Денисенко. Руската православна църква многократно е заявявала опасенията си от намеса на Константинополската патриаршия в църковната ситуация в Украйна. Преди няколко години висш йерарх от Синода на Вселенската патриаршия на среща с В. Ющенко заяви, че неговата Църква признава юрисдикцията на Руската православна църква в границите от 1686 г., тоест без Киевската митрополия. В отговор Руският патриарх Алексий II заяви, че „такова преразглеждане може да засегне не само Руската, но практически всяка поместна Църква и да стане причина за много конфликти, които в крайна сметка ще нанесат силен удар върху православното единство и върху цялостното състояние на Православието по света”.

В Руската църква заявиха също така, че отхвърлят всички опити на Константинополския патриарх да разпространи властта си над другите поместни православни църкви по света. „Константинополската патриаршия днес има странните претенции да играе в православния свят ролята на папата в католическия”, заяви Смоленският митр. Кирил, външният министър на Руската православна църква. Митр. Кирил каза също, че Руската църква отхвърля утвъджаваната в момента от Константинополската патриаршия каноническа възможност да се меси в делата на другите поместни църкви по пътя на приемането от страна на техни представители на апелации към Константинополския патриарх. Митрополитът подчерта, че Руската православна църква е „категорично против това и никога няма да допусне признанието на подобен механизъм”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahwu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]