Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Богословското училище в ХалкиПатриарх Вартоломей е отправил запитване до правителството на Гърция относно възможността да бъде открито богословско училище в Гърция, което да замести училището в Халки, продължаващо да бъде затворено от турското правителство въпреки големия международен натиск. Патриарх Вартоломей за пръв път е споделил идеята си с гръцкия министър-председател Костас Караманлис по време на срещата им през януари.

Територията около манастира "Св. Атанасий" във Василика, п-ов Халкидики – недалеч от Солун, е най-вероятно мястото, което ще бъде предложено за създаването на богословското училище. Училището ще бъде издържано от гръцката държава. Основното оборудване е вече налице, тъй като на това място преди е съществувала семинария.  

Според източници от гръцкото правителство официалното запитване на патриарх Вартоломей І за създаването на ново училище - Нова Халки е било направено пред висш служител от администрацията на премиера Караманлис.

Интересно е, че идеята е дошла спонтанно и не е била обсъждана от Св. Синод на Цариградската патриаршия. Предполага се, че патриархът е бил провокиран от упорития отказ на Турция да отвори училището в Халки независимо от силния натиск, включително и от страна на администрацията на САЩ. Новото турско правителство също не показва признаци на заинтересованост в решаването на проблема.

Богословското училище в Халки беше затворено през 1971 г. и неговото повторно отваряне е един от приоритетите на патриарх Вартоломей. Анонимни източници съобщават, че някои от митрополитите са изявили несъгласие с решението на патриарха за преместването на училището, но повечето са го подкрепили. Турското правителство вече 37 години залъгва патриаршията, без да има какъвто и да е план или желание за решаването на проблема.

От 1971 г. насам Цариградската патриаршия обучава своите клирици в богословските училища в Солун и Атина, финансирайки тяхното следване там.

The National Herald


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p4h 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]