Мобилно меню

2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (8 Votes)
1_20.jpgНа 21 април руската телевизия ще излъчи нов документален филм за „вожда на народите” Владимир Илич Ленин. Във филма, озаглавен „Непоносимият лидер”, се твърди, че Ленин е искал тялото му да бъде погребано в земята след смъртта му. „Ленин искаше да бъде погребан съгласно православната традиция. Доколкото си спомням, това той заяви в Петербург. Предполагам, че поради огромния брой трудещи се, които нямаха достатъчно време да се простят със своя водач, Сталин реши да построи дървен мавзолей”, това е заявил режисьорът на филма Игор Прокопенко пред в. "Росийская газета вчера".

1_21.jpgСпоред Прокопенко Сталин е имал предвид едно временно съоръжение, което да бъде премахнато: „Никой не искаше тялото на Ленин да остава там завинаги. Месеците минаваха, годините се нижеха и ставаше ясно, че броят на трудещите се, желаещи да посетят мавзолея, не намалява”. Става така, че сам Сталин е положен временно редом до Ленин, но през 1961 г. е погребан.

На 6 март 1953 г. е било предложено тялото на Ленин да бъде погребано. Тогава Министерският съвет издава декрет за създаването на специален некропол, където да бъдат преместени и погребани телата на Ленин, Сталин и всички други погребани край стените на Кремъл. Пантеонът трябвало да бъде построен на няколко километра южно от Московския държавен университет. Този въпрос бил обсъждан също през август 1991 г.

По предложение на Елцин е било взето решение за създаването на федерално гробище. Строежът му е започнат в московския район Митишчи и се очаква то да бъде завършено през 2010 г. Елцин беше обещал, че ще погребе Ленин през 1999 г., но не успя да осъществи обещанието си. Владимир Путин е предвидил това да стане тази година, след президентските и парламентарни избори, но изглежда, че погребението отново няма да се случи.

Интерфакс и други


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p49 

Разпространяване на статията: