Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

Преподаватели и ученици от Светоалексиевата гимназия подготвят постановката на първия православен мюзикъл, наречен “Чудотворец”, съобщи “Лента.ру”. Мюзикълът е посветен на преподобния Серафим Саровски. Премиерата ще бъде това лято, а авторите се надяват да успеят да представят първия спектакъл на 1 август 2008 г., когато се почита паметта на светеца.

С подготовката на сценария и музикалното оформление на православиня мюзикъл са се заели руският поет и композитор Владимир Булюкин и оперният певец Вячеслав Анисимов. В основата на мюзикъла е поемата “Старецът Серафим – Саровският чудотворец”.
 
Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин) е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: “Радост моя!”. Канонизиран е през 1903 г. Светецът е един от най-почитаните от руснаците.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p43 

Разпространяване на статията: