Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (16 Votes)
2_1.jpgВ Русия Псковското гражданско движение „Вече” е отправило поредната си молба за съдействие срещу произвола на местния митрополит - Псковски и Великолукски Евсевий - по отношение на един от най-известните изповедници на вярата в Русия о. Павел Аделгейм. Молбата този път е отправена към губернатора на Псковска област Михаил Кузнецов. Конфликтът между свещеник и архиерей има своята предистория в безпардонното отношение на архиепископа към огромната социална дейност на о. Павел, но достигна своя апогей на 22 февруари тази година, когато о. Павел е свален от длъжността настоятел на храма „Св. Жени  Мироносици”, а днес владиката иска и да го уволни. Едновременно с понижаването в длъжност на о. Павел Аделгейм митр. Евсевий закрива православното училище и дома за сираци, които се издържат със средства на храма и дължат своето съществуване на о. Павел.

vladjka7.jpgВъзмутени от действията на архиепископ Евсевий, енориарши и псковски граждани се обръщат с молба за съдействие към патриарх Алексий ІІ. По ирония на съдбата мълчаливият отговор на руския първойерарх  е възвеждането в по-висша църковна степен на архиеп. Евсевий, който беше направен митрополит на 25 февруари, само три дни след изпращането на писмото. През април  молба за съдействие е изпратена и до Владимир Путин и Димитрий Медведев.  Представителите на гражданското движение „Вече” не считат повече конфликта за вътрешноцърковен, тъй като според тях  ситуацията е напуснала църковната рамка и се явява открито „нарушение на правата на човека и уронване на престижа на губернията и държавата..., отвращаваща хората от самата същност и нравствени основи на християнското служение...”.

Роденият през 1938 г. отец  Павел Аделгейм  в продължение на над 50 години служи на Руската православна църква и е един от най-уважаваните съвременни специалисти в областта на богословието и църковното право, автор на много книги и публикации. През 1969 г. е осъден за клевета срещу съветската държава и хвърлен в затвора, където загубва единия си крак. След освобождаването си, от 1976 г. е в Псковска епархия, където вече повече от 20 години служи в храма „Св. Жени Мироносици”. Храмът е буквално възкресен от руините. Там той създава силна и сплотена енория, благодарение на която започва редица социални проекти. Създадена е общообразователна средна професионална школа за подготовка на певци и диригенти за църковните хорове, сиропиталище за сираци-инвалиди, имащи проблеми с психологическото развитие, библиотека, православно общообразователно училище и др.

Откъс от книгата на отец Павел Аделгейм "Догматът за Църквата в каноните и практиката" тук.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p4p 

Разпространяване на статията: