Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_5.gifОт Руската православна църква изразиха вчера загриженост по повод планираното привличане за редовна военна служба на над 100 клирици, като правят паралел с епохата на СССР и масовото преследване на църковни служители.

Съгласно новия закон, влизащ в сила тази година, младите клирици, семинаристи и студентите в духовните академии подлежат на задължителна военна служба. Законът беше приет във връзка с демографската криза и чувствително намалелия брой на донаборниците.

Протоиерей Дмитрий Смирнов, председател на отдела на Московската патриаршия за работа с въоръжените сили, заяви, че този закон е подобен на действащия по времето на „Съветите”.

„Какво са една рота войници за нашата непобедима армия? Нищо. Докато за Руската православна църква 100 свещеника обслужват цяла епархия”, допълни о. Смирнов.

Други клирици също остро разкритикуваха проектозакона, защото каноните на Руската православна църква забраняват на клириците да служат като войници. За да постъпи в армията един православен клирик, трябва да остави расото. По-рано от Московската патриаршия заявиха, че подобен закон е „неуважение към каноните и традициите на Православната църква” и че клирик може да постъпи в армията само като капелан – армейски свещеник.

По данни, изнесени от заместник-началника на Главното управление за възпитателна работа във въоръжените сили на Руската федерация генерал–лейтенант Владимир Бусловски днес в руската армия на доброволни начала служат около 2000 свещеника на Руската православна църква. От тях над 950 работят постоянно. О. Смирнов счита, че за официалното въвеждане на институцията капеланство в армията ще бъдат необходими около 250 милиона рубли (по изчисления от 2007 г.), като това са средства, в които са включени разходи за въвеждането на военни свещеници, започвайки от най-високото място – Министерството на отбраната - и стигайки до полковете.

Руската армия беше редуцирана сериозно след разпада на Съветския съюз и края на Студената война поради намаляване на населението на Русия. Освен това болшинството млади мъже търсят различни начини, за да избягнат постъпването си в армията поради страх от насилието, ширещо се там, както и от възможността да бъдат изпратени в Чечня. Опитите на правителството за създаването на професионална армия засега има незначителен успех.

RIAN. Ru и Интерфакс


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pdk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]