Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_3.jpgРуските власти са готови да въведат нов празник в календара на Русия – Ден на брачната любов и семейното щастие. Това заяви председателят на Федералния съвет на обществения и здравен комитет в Русия Валентина Петренко. Този празник ще се чества на 8 юли, но засега няма да става неработен ден. Идеята е празникът да се обедини с честваните на този ден от Православната църква св. Петър и св. Феврония Муромски чудотворци – покровители на семейната любов и брачната вярност.

Според създателите си целта на празника е да учи младите хора на морал, вярност и семейни ценности. „Това ще бъде ден на популяризиране на семейната любов и щастие, основан на националните традиции и култура. Искаме да привлечем вниманието върху брака и семейството. Това да бъде ден, когато мъжете ще могат да поискат ръката на любимата или просто да кажат ‘Обичам те’", заявява Валентина Петренко. Тя подчерта също, че новият празник няма за цел да замести станалия вече изключително популярен в Русия ден на св. Валентин.

Денят на св. Петър и Феврония отдавна се чества в гр. Муром. Там младите хора на този ден обикновено си разменят „февронки” – местна версия на популярните картички с форма на сърце, изпращани за св. Валентин. Руската църква канонизира св. Петър и съпругата му св. Феврония през 1547 г. В житието е описано, как известно време преди смъртта си те (според някои версии само Петър - б. пр.) приели монашество, умрели в една и съща година, ден и час. Поради това, че се били замонашили, били погребани в различни гробове, но след време открили телата им събрани заедно в един гроб.

RIA


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pd3 

Разпространяване на статията: