Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
1_26.jpg"Тогава Господ изля върху Содом и Гомор сяра и огън от Господа от небето. Той разори тия градове и цялата равнина, всичките жители на градовете и земните растения. Но жена му, след него, погледна назад, и стана стълб от сол. Сутринта Авраам подрани на мястото, дето беше стоял пред Господа; и погледна към Содом и Гомор и към цялата земя на равнината, и, ето видя, че дим, като дим от пещ, се издигаше от земята". (Битие 19:24-28)

Надпис от глинена табличка, който учените повече от 150 години се опитват да разчетат, се оказа свидетелството на човек, станал очевидец на падането на метеорит, който вероятно е разрушил библейските градове Содом и Гомор.

Изследователите, които най-накрая успели да дешифрират клинописа от табличката, предполагат, че описаният там астероид e имал диаметър близо един километър. Тя е била намерена от Хенри Леярд в средата на ХІХ в. сред руините на библиотеката в царския дворец в Ниневия. Учените предполагат, че това са копия от записките на шумерски астроном, направени около 700 години пр. Хр.
Астрономът описва приближаването на астероида като „бял каменен балон”, носещ се стремително по небосвода. С помощта на компютърен анализ е бил възстановен обликът на звездното небе такъв, какъвто е бил няколко хилядолетия назад, и учените успели да свържат наблюдението на астронома с първите утринни часове преди зазоряването на 29 юни 3123 г. пр. Хр.
Запазеният наполовина текст на табличката разказват за астероида, останалите също наполовина съхранени знаци фиксират положението на облаците и съзвездията. През последните 150 години са били правени пет неуспешни опита за правилното разчитане на табличката.

Марк Хемпсъл от университета в Бристол, който успя да намери ключа към разгадаването й, казва: „Това е едно невероятно астрономическо наблюдение  и великолепно научно описание”.
Според него размерът и траекторията на астероида указват на това, че той е паднал на земята в района на Кьофел,  австрийските Алпи. Имало е големи разрушения от звуковия ефект при сближението му със земята, а ударът в повърхността й е бил една огромна катастрофа. Около две трети от астероида във вид на отломки е продължил пътя си, като нажежената до над 400 градуса материя е убивала всичко живо по пътя си. Били са опустошени над един милион квадратни километра от земната повърхност, а силата на удара е била съпоставима с 1000 тона тротилов еквивалент. Хепсел счита, че разрушението от такъв тип и мащаб, с които се характеризира сблъсъкът с метеорит, е бил отразен най-малко в 20 древни мита, в това число старозаветната история за унищожението на Содом и Гомор, древногръцкия мит за  Фаетон, син на Хелиос, който не се справил с управлението на небесната колесница на баща си и паднал в река Еридан.
По думите на изследователите стълкновението с астероид обяснява откритото в Кьофел древно слягане на повърхността с ширина над 5 километра и дълбочина над 500 метра.

The Times


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p8x 

Разпространяване на статията: