Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
1_25.jpgЧленове на Pax Christi, водещото международно римокатолическо движение за мир, се събраха на мълчаливо бдение на площада пред катедралата Уестминстър в Лондон. Поводът за мълчаливия протест беше първата лекция на бившия британски примиер Тони Блеър, дадена пред отбрана аудитория на тема: "Вяра и глобализация". Целта на протеста беше да фокусира публичното внимание върху Блеър и неговото управление, което въвлече страната в иракската окупация, обновяването на ядрените ракети Трайдънт, както и други аспекти от управлението му, които според протестиращите „създадоха по-скоро глобална поляризация, отколкото солидарност”.

Този мълчалив протест на Pax Christi поставя в доста неудобно положение Римокатолическата църква, която покани бившия британски премиер пръв да изнесе серия от лекции за вярата и живота в Англия. Не без значение е и фактът, че Блеър прие католицизма миналата година, изоставяйки англиканството.

По-рано тази седмица коалицията „Спрете войната” (STWC) обяви, че подготвя демонстрация, която да създаде „звукова стена”, придружаваща всяка дума, казана от „един военно-престъпник, който е трябвало да млъкне преди пет години”.

„Ще посрещнем всяка лицемерна дума на Блеър с освиркване, защото представляваме морала и ценностите на болшинството, което беше против войната през 2003 г., и искаме изтеглянето на всички войници”, заяви представител на  коалицията, добавяйки: „ако Тони Блеър търси публичност, то тя трябва да бъде от мястото за обвиняеми в Международния съд в Хага”. Според BBC бившият премиер иска да отправи едно предупреждение към света, че докато обществата се подготвят за адаптация към предизвикателствата на глобализацията, религията в това отношение трудно се справя. Вярата се сблъсква с едно вътрешно деление между фундаментализъм и такива, които вярват, че силите на религията са изчерпани.
 
Желанието на Блеър е, започвайки диалог по този проблем, да представи целите на своята Фондация на вярата, която ще бъде официално открита по-късно тази година. Фондацията ще се бори срещу бедността, СПИН и ще търси начини за сближаване на хората от различните религиозни изповедания.

Интересното е, че след като напусна Даунинг стрийт през юли миналата година, Блеър стана емисар на мира за Близкия изток. Същевременно пише книга със спомените си и се подготвя да води курс по „Вяра и глобализация” в Йейлския университет в САЩ.

IRNA и ITN


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p8a 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]