Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
1_39.jpgВ източна Словакия е запланувано изграждането на най-високата статуя на Христос в Европа. За това съобщи кметът на Прешов Павел Хадяри. "Днес най-високият монумент в Словакия си остава статуята на съветския войн в Братислава, която е с височина 12 метра. Но работата върху статуята на Спасителя вече е започнала: трима скулптури разработват проекта. Ние се надяваме, че ще намерим спонсори за тази инициатива, тъй като става дума за главния символ на нашата вяра", заявява кметът на Прешов.

Статуята на Христос ще бъде висока 33 метра, колкото са годините на Спасителя. Инициаторите се надяват тя да привлече потока от религиозни туристи в страната към града. В Прешов има православни, римокатолически и лютерански епископски катедри. Градът претендира да бъде избран за културна столица на Европа през 2013 г.

Статуята от железобетон ще струва 700 хиляди долара и ще бъде пет метра по-висока от настоящата най-висока статуя на Христос в Европа - в Лисабон. Само пет метра пък ще я делят от най-високата статуя на Христос в света, издигната в Рио де Жанейро.
 
В същото време американци от полски произход събират средства за издигане на друга гигантска статуя на Христос в полския град Търново. Тя трябва да бъде по-висока от Ню-йоркската статуя на свободата и ще струва 78 милиона долара.

А в Германия църковните власти в област Мюнхен и Фрайзинг разкритикуваха инициативата за издигане на 50-метрова статуя на Христос "в стил Рио". Властите осъдиха намерението на туристическата компания, чиято идея е статуята, и я обвиниха в желание да комерсиализира местата, свързани с живота на Йосиф Ратцингер.  "Авторите на проекта въобще не са взели под внимание традиционното отношение на баварците към техните планини и природа - към творението Божие, което ги обкръжава. Такива гигантски статуи, които не се вписват в ландшафта, противоречат на нашата традиция", твърди представител на епархията.

Благовест инфо


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pkq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]