Мобилно меню

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)
Svetez.jpgТялото на падре Пио, който е  един от най-почитаните римокатолически светци, е било ексхумирано в неделя срещу понеделник и ще бъде подготвено за всенародно поклонение. Св. Пий от Пиетрелчина, със светско име Франческо Форджионе, е починал през 1968 г. на 81 годишна възраст.

Тялото на монаха от ордена на Капуцините, за който се твърди, че имал на ръцете и краката си стигмати  (раните на Христос от разпъването на кръста), ще бъде поставено в стъклен саркофаг за поклонение от 24 април т.г. в манастира Сан Джовани.

Според църковните експерти, участвали в ексхумацията, тялото е било в добро състояние. Запазена е преди всичко горната част, лицето, отчасти скелетът и ръцете. Относно ръцете, архиепископ Доменико Д’Амброзио, който присъствал на ексхумацията, се пошегувал, че „те изглеждат, сякаш току що им е бил правен маникюр”.

Говорителят на манастира "Сан Джовани" е уверен, че процедурата по консервацията на падре Пио ще позволи лицето му да бъде напълно възстановено и лесно за разпознаване. Тялото на светеца е било погребано преди 40 години под мраморния под в криптата на "Сан Джовани". В неделя след няколкочасова служба, завършила след полунощ, тялото на падре Пио беше ексхумирано.

Интересно е, че според проучването на известно католическо списание, повече италианци римокатолици днес отправят молитви към свети Пий, отколкото към който и да е друг светец, включително св. Богородица и Христос. Над седем милиона вярващи са посетили гроба на светеца само през изминалата година. По света съществуват над 3000 „Падре Пио молитвени групи”, с над три милиона членове. За него се говори, че предсказвал бъдещето, че казвал греховете на посещаващите го, преди те да ги споменат, че бил виждан на две различни места едновременно, че се е борил с дявола в килията си и др.

Папа Йоан Павел ІІ го провъзгласява за светец през 2002 г., а церемонията събира невиждано до този момент множество вярващи във Ватикана. Преди това Католическата църква обяви, че е намерила доказателства за чудесното излекуване на жена точно чрез молитви, отправени към падре Пио. Това беше голямо облекчение за почитателите му, защото, както преживе, така и след смъртта си, падре Пио беше обвиняван в измама. В книга, излязла през миналата година,  се твърди, че стигматите му не са истински, а той сам ги е правил, използвайки карболова киселина, за да причини рани по ръцете и краката си подобни на тези на Христос от разпятието.

По AEDT и др.

вижте също: Продават благословена кола за милион евро


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pp4 

Разпространяване на статията: