Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_15.gifВ деня на 55-та годишнина от смъртта на Сталин руското общество за пореден път коментира неговите живот и дейност в контрастни цветове. Руската църква призова да не се идеализира сталиновата епоха, а да се възприема реалистично.

"Днешните и бъдещи граждани на Русия трябва да си дават ясна сметка за сталиновата епоха и да не си правят никакви идеалистични картини на онова време", заяви свещ. Георгий Рябых, секретар на Отдела за връзки на Църквата с обществото.
Той нарече епохата на Сталин "урок с огромно историческо значение за съвременна Русия и за другите страни", като това време "не бива никога да се повтори".

Според него, при Сталин страната "успяла да се възстанови след гражданската война, да запази единството си, да проведе индустриализация, да спечели войната, да увеличи научния си потенциал". "Но тези постижения в изграждането на общестовото не могат да оправдаят жертвите на съветския режим, дадени при неговото управление". "От примера на другите народи е ясно, че същите успехи може да бъдат постигнати и по други пътища, ориентирани към защитата на собствените граждани", заяви отец Георгий.

"Никоя обществено-политическа система не бива да се изгражда за сметка на масовите репресии и чрез използване на робския труд на собствения народ", каза още той.

Той призова да не за забравя, че "през 40-е години е било планирано пълното унищожение на Църквата и другите религиозни общности в Русия. Красноречив е фактът, че в края на 30-е години на свобода останали само 4 епископи. Това означавало, че реализацията на зловещите планове била твърде близка. Великата Отечествена война спряла този безумен проект".

"Под влиянието на сложни обстоятелства, Сталин се обръща към "патриотичния потенциал" на Руската църква и прекратява нейното систематично унищожение. Той разрешил да бъдат отворени храмовете и освободил много от затворените свещеници. Но това затопляне в отношенията към религията се дължало на хладен прагматизъм, а не на реален отказ от атеистичния курс на Комунистическата партия. Антирелигиозната пропаганда продължила, а Църквата нямала никакво участие в обществения живот на страната".

Интерфакс

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ppd 

Разпространяване на статията: