Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
1_92.jpgГенералният секретар на Световния съвет на църквите д-р Самуел Кобия е изразил увереност в постигането на пълно общение между всички християни към средата на този век. Д-р Кобия е заявил за излизащия във Ватикана ежедневник L'Osservatore Romano, убеждението си, че връзките между католицизма, протестантството и православните църкви в базираната в Женева, Швейцария, организация ще се развиват и укрепват още повече през следващите години.

Д-р Кобия, кениец по произход и методистки пастор, е бил на частна аудиенция при папа Бенедикт XVI вчера. След аудиенцията той се е присъединил към папата и други християнски лидери в тяхната икуменическа молитва, отбелязваща края на молитвената седмица за християнско единство.

Както е известно, Ватиканът не членува официално в ССЦ и има там само представител със статут на наблюдател. Католиците подобно на Православната църква не позволяват приемането на св. причастие вън от своята деноминация, поради огромните верови различия, натрупали се през вековете и особеностите на своята еклесиология. Интересното е, че въпреки забраната англикани и католици често се причастяват взаимно без проблеми. Що се отнася до протестантските църкви, то повечето от тях нямат ограничения за членовете си кой, къде и с кого се причастява.

Общото причастие, според ген. секретар на ССЦ, ще символизира религиозното единство и ще уталожи практическите проблеми на страни като Великобритания, Германия, САЩ и др., където смесените бракове започват да доминират. Надеждите на Кобия са, че такова единство църквите ще могат да постигнат към средата на века, „когато всички християни, навсякъде, без значение от тяхното изповедание, ще могат да служат и се молят заедно и ще са добре дошли на Господнята трапеза във всяка една църква.”

Папата не коментира думите на Кобия по време на срещата и както винаги се придържаше към дипломатичното за случая заявление, че надеждата за християнско единство ще бъде по-добре реализирана в наше време. Въпреки че папа Бенедикт XVI обяви след избора си, че обединението на всички християни ще бъде приоритет на неговото служение, католическите богослови не виждат никаква възможност за единение с протестантите в следващите години. Позицията им е, че ако се поеме такъв курс, то Ватиканът ще тръгне първо към обединение с православните църкви, които доктринално са много по-близо  до католицизма.

REUTERS и L'Osservatore Romano


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a4u6 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата