Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_90.jpgЛегендарният шахматист Боби Фишер, който почина миналия четвъртък на 67 годишна възраст в Исландия, е пожелал малко преди смъртта си да бъде погребан като католик. Роденият в Ню Йорк Боби Фишер е с еврейски произход и досега се считаше, че той изповядва юдаизма. Той влезе в историята на шахмата, като детронира през 1972 г. руския шахматен цар Борис Спаски.

Френската агенция AFP съобщи, че чувствайки наближаващия край, той обявил желанието си да бъде погребан съгласно римокатолическия обряд. Отец Якоб Роланд от диоцеза на Рейкявик е извършил погребението.

„Шампионът изрази своето последно желание и ние бяхме длъжни да го уважим... Аз не знам дали той се е обърнал към католицизма, но фактът, че не знам, не означава, че той не се е обърнал”, е заявил доста сдържано отец Роланд, като видимо не е желал да дискутира разговора си (много вероятно изповедта) с Боби Фишер.
Погребението се е състояло в градчето Лаугардаела, на 50 километра южно от столицата Рейкявик, в най-тесен приятелски кръг - само пет души са присъствали на него. Последните години от живота си, Боби Фишер прекарва в Исландия, като приема и исландско гражданство. По този начин той избегна затвор в САЩ заради парите, спечелени от турнир през 1992 г. в бивша Югославия, която тогава се намираше под ембаргото на Обединените нации.

По AFP и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcuq 

Разпространяване на статията: