Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
1_5.jpgПрофесорът в Московската духовна академия дякон Андрей Кураев призна, че песните на Владимир Висоцки са му помогнали да промени живота си и изрази съжаление, че той е напуснал така млад живота. На 25 януари Владимир Висоцки щеше да навърши 70 години. Той умира от инфаркт само на 42 години.

"Владимир Висоцки е пътят на човешката свобода. За съжаление, много от хората използват свободата само за своя деградация, а малцина са тези, които я използват за собственото си преображение и творчество. Според Кураев, Владимир Висоцки притежавал "и поетически, творчески дар, и актьорски, и просто човешка талантливост, талантливост на събеседник и на гражданин".

"Но освен тези неща, той вършеше такива експерименти върху себе си, които в крайна сметка разрушиха живота му и  доведоха до преждевременната му смърт.  Дякон Андрей Кураев призна, че когато Висоцки е бил жив и той е слушал неговите песни, е познавал само едната страна на живота му. "Ако не беше той, навярно в онези съветски години аз нямаше да потърся нови релси, различни от тези, които ни предлагаше Комсомолът". "Затова ми беше така болезнено да разбирам от спомените на неговите приятели и близки, че освен човешката и гражданската болка в неговия живот, е присъствала и болка, която той сам е извикал в своята съдба и която по-късно стана известна на милионите наркомани в постсъветска Русия".

"Вечна памет на Божия раб Владимир, но не на всички персонажи в песните му и не на всички моменти от живота му днес си заслужава да подражаваме. В този ден за мен е най-паметен този негов стих: "Я до рвоты, ребята, за вас хлопочу, может кто-то когда-то поставит свечу". Дякон Андрей Кураев "изпълни тази молба на поета" и в деня на неговата 70-годишнина след св. служба запали заупокойна свещ за Владимир Висоцки - "хриптящата съвест на съветската епоха".

АЗ НЕ ОБИЧАМ

...Аз не обичам с клюки да се калям,
а също и съмнението зло.
Аз не обичам змийски да ме галят,
с желязо да ми стържат по стъкло.

Аз мразя ситите душички, свити,
аз предпочитам истинския риск.
Да бъдеш честен вече е събитие
и чест е днес да бъдеш ти сплетник.

Аз мразя счупени крила да виждам,
изпитвам жал, но само към Христа.
Насилието както ненавиждам,
така и ненавиждам слабостта.

И мразя се, когато се страхувам.
Когато бият някой без вина.
Когато във душата ми нахлуват
и в нея храчат своята злина...

Превод от руски: Румен Леонидов
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a4uu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]