Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_87.jpgНа 24 януари президентът на Европейската комисия Жозе Барозу се срещна с представителите на Православните църкви към Европейския съюз. В срещата взеха участие митрополитът за Франция Емануил на Цариградската патриаршия, Виенският и Австрийски епископ Иларион (Алфеев, Московска патриаршия), Неаполски епископ Порфирий (Кипърска църква) и Ахейски митрополит Атанасий (Гръцка църква). Срещата била посветена на въпросите, засягащи диалога между Православната църква и европейските международни организации.

Обръщайки се към Жозе Барозу, епископ Иларион повдигна темата за растящата християнофобия в Европа: „Ние често слушаме за антисемитизъм и ислямофобия, но много рядко се говори за християнофобията, която набира сила в много европейски държави. Тя съществува в различни форми, включвайки отстраняване на християнските символи от обществените сфери, оскърбление на християнството и отказ да се признае християнското наследство на Европа, гонения срещу хората, които открито изповядват християнските си убеждения и се стремят да живеят в съответствие с християнските нравствени норми”. 

Представителят на Руската църква се спря на неотдавнашното обсъждане на темата за християнофобията в Британския парламент и отбеляза, че такова обсъждане е наложително и в европейските международни организации. Представителите на християнските църкви в Европа трябва да бъдат поканени за участие в тази дискусия, съобщава пресслужбата на РПЦ към европейските международни организации.

Интерфакс

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcuh 

Разпространяване на статията: