Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Папа Бенедикт ХVІ отмени посещението си в университете „La Sapienza” след бурен протест от страна на студенти и преподаватели.

Такава отмяна на планирано посещение на папата е прецедент и се случва изключително рядко, като в последните десетилетия е имало само 2-3 подобни случая от съображения за сигурност.

Официалното заявление за отмяната този път не беше последвано от никакъв коментар от страна на Ватикана, както и не бяха посочени причините за промяната.

Единственото, което беше съобщено, че лекцията, която папата планирал да произнесе при посещението си, просто ще бъде изпратена за прочит в университета.

Вероятно причина за отмяната на посещението е бурният протест на някои преподаватели и студенти във връзка с това посещение. Над 60 професори от общо 4 500 работещи в университета (за сведение, студентите, които се обучават в Ла Сапиенца, са 145 000 - б. р.) са подписали петиция против посещението на папата, издигайки лозунга „Не на папата” и „Образованието е светско”. Като основание за протеста се счита едно заявление на папата през 1990 г., тогава още кардинал, в което той нарекъл процеса срещу Галилео Галилей „справедлив и правилен”.

Италианският премиер Романо Проди изрази съжаление във връзка със съобщението и помоли папата да промени решението си.

Източник: National Examiner

 


 Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcwc 

Разпространяване на статията: