Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_65.jpgПредставители на най-големия римокатолически орден, този на йезуитите, са събрани в Рим за избора на свой нов духовен лидер - "Praepositus Generalis", известен в медиите и историята като "Черният папа". Досегашният лидер Петер Ханс Колвенбах, който беше избран през 1983 г., подаде оставка в понеделник. От вчера над 200 делегата на XXXV Генерална йезуитска асамблея са започнали четеридневната процедура „мурмурацио” (букв. мърморене, шептене) - частни дискусии и разисквания върху това, кой може и трябва да заеме овакантения пост. Очаква се новият избор да бъде направен в събота.

В разговорите ще бъде отделено и специално внимание на обтегнатите отношения с Ватикана по редица доктринални въпроси, както и на тези за послушанието, дисциплината  и подчинението към папата. Ще се търсят пътища за преодоляване на различията. За това беше намекнато още в началото на срещата, започнала с проповед  от ватиканския отговорник за ордена, кардинал Франк Роде.

"Обществото на Иисус" (Societas Iesu) е основано през 1540 г. от Игнатий Лойола и според статистиката от 2006 г. наброява 19 216 членове -  13 491 свещеници, 3049 семинаристи (семинарията е няколкогодишен практически курс след висшето богословско образование - б. р.), 1810 братя и 866 послушника. Орденът работи в 112 страни на 6 континента.

Йезуитите са известни с ерудицията си, с образователната си дейност и с това, че имат в редиците си едни от най-добрите богослови и учени в други клонове на науката. Само в САЩ йезуитите имат 28 колежа и университети и 71 средни училища.

Отбелязва се от наблюдателите, че подобно на всички религиозни ордени на Римокатолическата църква днес йезуитите също са в упадък. Броят на новопостъпилите не може да покрие през последните години броя на починалите. Само през миналата година йезуитският орден се е стопил с 364 души в сравнение с 2006 г. Средната възраст на йезуитите през 2007 г. е била 57.3 години, при това средната възраст на свещениците йезуити е 63.4 г., на семинаристите 29.8 г, а на братята 65.5 г. С други думи, това е едно твърде състарено общество, нуждаещо се от нови хора, за да продължи съществуването си.

The Associated Press и соб.инф.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcwf 

Разпространяване на статията: