Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Vatican_Condoms.gifПо оценка на ООН проблемът с епидемичното разпространение на СПИН в Латинска Америка се влошавал още повече заради позицията на Католическата църква срещу употребата на презервативи, съобщава Ройтерс.

По данни на програмата за борба със СПИН на ООН приблизително 1,7 милиона души в Латинска Америка са заразени с вируса на СПИН, като само за 2006 г. са открити 410 000 нови случая, докато през 2004 г. новооткритите заразени са били 320 000.

"Презервативите са демонизирани на континента, но ако се използваха, със сигурност епидемията нямаше да придобие такива мащаби", каза Алберто Стела, координатор на програмата за Хондурас, Никарагуа и Коста Рика.

Католическата църква, която има исторически позиции в региона, се противопоставя на използването на противозачатъчни средства и проповядва сексуално въздържание като начин за предотвратяване на разпространението на СПИН.

"Фактът, че младите хора между 15 и 19 години са сексуално активни, без да са наясно за опасността от болестта, несъмнено допринася за разпространението на вируса.  За сексуално въздържание не може да става и дума", допълва Стела.

В Латинска Америка живеят повече от половината от всичките 1,1 милиарда католици по света.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kyha 

Разпространяване на статията: