Мобилно меню

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (12 Votes)
„Европа свършва там, където започва Православието”. Това изказване на един австрийски министър предизвика преди години остри протести в някои православни и, изненадващо, в почти всички църкви в Западна Европа.

Излиза, че въпреки множеството междуцърковни контакти през всички години на студената война Западът все пак не познава Изтока, още по-малко изповядваното там истинско християнско изповедание. Православният свят остава чужд и недостъпен за обикновения западняк. След 1981 г. Гърция става пълноправен член на Европейската общност (EU), а от 2004 г. Европа се обогатява с още една православна страна (Кипър). След присъединяването на България и Румъния в EU още близо 40 милиона принадлежат към европейското семейство. Това само по себе си говори за нарастващото влияние на Православието в обединена Европа.

Този факт, както и интересът от страна на православни,  католически, и протестантски вярващи, представители на държавни и църковни институции, държавните, местни и църковните медии, беше повод фондация “Про Ориенте” – Виена да организира дискусия на тема: „Православието в Европа”.

Дискусионният форум беше осъществен в рамките на годишното църковно изложение „Глориа”, състояло се от 18 до 20 октомври в град Дорнбирн, Австрия.

В качеството си на модератор президентът на “Про Ориенте”, д-р ю. н. Йохан Марте отправи покани към представители на три православни европейски страни: проф. д-р Атанасиос Влецис от Православния богословски факултет в Мюнхен (член на икуменическия студентски комитет на АСК, Германия), проф. протопрезв. д-р Виорел Йоница от Богословския факултет в Букурещ (от 1994 г. отговорник отдел “Изследвания” към КЕК в Женева, Швейцария) и д-р Емил Иванов, гл. ас. в Богословския факултет на СУ.

Референтите запознаха публиката с факти от най-новата история на родните си поместни църкви и отговаряха на зрителски въпроси. Сред даваните въпроси бяха:
- Принадлежи ли „православният свят” към „модерна Европа” или представлява един собствен свят, противоположен на европейския?
- Чуждо тяло ли е Православието в европейската култура на ХХІ век?
- Може ли да бъде то свързващ фактор в интеграцията на християните от Изток и от Запад?
- Подпомага ли Православието духовния и културния живот в Европа?

Рефератите с отговорите от дискусията бяха отразени от медиите с подобаващо внимание и сериозност и ще бъдат публикувани в сборник на “Про Ориенте” още тази година.

Същевременно в огромните, уютни, добре организирани и празнично украсени панаирни „халета” се предлагаха всякакви решения за благото на вярващи и клирици: материали за построяването, поддръжката, санирането и реставрацията на църковни сгради и други причудливи за източния правоверен удобства.

Един от акцентите на изложението беше щанд № 41 на фондацията “Про Ориенте”, където бяха представени новите православни страни-членки на Европейската общност: България и Румъния. Референтите имаха още веднъж възможността в пряк диалог с посетителите да обяснят и разкажат нещо повече за историята, културата, природата, религиите и обичаите в своята православна страна. Президентът д-р Й. Марте и ген. секретар г-жа М. Витине сърдечно споделяха пред любопитните гости и медиите своите впечатления от пребиваването си и диалога с тези две страни, всичко това допълвано паралелно с презентации на документални филми.

През 2006 г. “Про Ориенте” организира посещения и двустранни семинари у нас и в северната ни съседка. Освен това, отново с участието на “Про Ориенте”, тази есен (от 4 до 8 септември) в гр. Сибиу, Румъния се проведе ІІІ-та икуменическа среща на европейските църкви. Да припомня, че Сибиу беше обявен за културна столица на Европа за 2007 г.

Нашата страна участва с богат илюстративно-рекламен материал и със сбирка от икони, организирана от ставр. ик. Иван Петкин, председател на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски” във Виена. Изкусно изписаните икони, дело на иконописеца Петър Шалъфов от София, бяха разглеждани с любопитство от по-непросветените и с възхищение от страна на знаещите. По думите на д-р Марте: „Съвременната българска иконография е много фина и най-приятна сред останалите примери от православното църковно изкуство. Тя е лишена от строгата шаблонност на гръцките и кичозното разкрасяване при руските икони”.

Българското православие в обединена Европа беше представено успешно на най-голямото църковно изложение в немскоезичния свят, като посетителите научиха повече за своите събратя от новоприетите православни страни.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4ww 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]