Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Това се съобщава в проекта, наречен "Акт за канонично общение", който бе публикуван днес, 21 юни, едновременно от Руската задгранична църква и Московска патриаршия. "Публикуваните документи засягат ключовите въпроси, които бяха главно препятствие пред Руската задгранична църква да възстанови пълното общение с Московска патриаршия", - съобщи отец Николай Балашов, председател на отдела по междуправославни контакти към МП.
Става дума за отношенията между Църквата и държавата, за отношенията на Православната църква с инославните изповедания и с междуконфесионалните организации, както и за характера на взаимоотношенията между Московската патриаршия и Руската задгранична църква в качеството й на "неотменима самоуправляема част от Руската православна църква, по подобие на Украинската, Латвийската, Молдавската и други църкви". Руската задгранична църква ще има организационна самостоятелност, но ще влиза в състава на Московската патриаршия. Ще притежава също така самостоятелност в пастирските, просветни, административни, имуществени и граждански въпроси. Висша църковна власт в нейните предели ще бъде Архиерейски събор, свикван от нейния първойерарх. А за всички решения извън компетенцията на този Архиерейски събор Руската задгранична църква ще се допитва до Московския патриарх и Св. Синод на Руската православна църква. Архиереите на Руската задгранична църква ще участват в заседанията на Св. Синод на МП и ще получават св. миро от московския и всеруски патриарх.
В публикуваните материали са отбелязани и проблемите, по които комисиите от двете църкви не са постигнали съгласие все още. Между спорните въпроси са: статутът на клириците минавали от една в друга църковна юрисдикция, бъдещето на епархиите на Руската задгранична църква, които се намират на каноничната територия на Московска патриаршия, както и отношението на Задграничната църква към някои групи в България, Румъния и Гърция, които са се отделили от своите поместни църкви, но с които Задграничната църква поддържа евхаристийно общение.
До сега са проведени четири заседания на комисиите по диалог, като следващото заседание е планирано за юли. Надеждите са всички спорни въпроси да бъдат решени до Събора на Задграничната църква през май следващата година.

Източник: Седмица.ru

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a49w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]