Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Kornelii.jpgАрхиепископът на Петра Корнелий е местоблюстител (временно изпълняващ длъжността патриарх) на патриаршеския трон в Йерусалим, предаде гръцката агенция МПА. Той беше избран единодушно от Светия синод на Йерусалимската патриаршия. С това се поставя началото на избора на нов патриарх. 
   
Агенцията отбелязва, че бившият патриарх Ириней беше отстранен от Йерусалимската патриаршия след събор на православните църкви, проведен в Истанбул на 23 и 24 май. Ириней беше уличен във финансови злоупотреби. В израелската преса бяха публикувани доказателства, че неправомерно е отдавал под дългосрочна аренда имоти на православната църква на еврейски групировки. Това разгневи арабите, които са преобладаващата част от паството на Йерусалимската патриаршия. Ириней многократно беше приканван да се оттегли от поста си, но той отказваше. Съборът в Истанбул се състоя по инициатива на Вселенския патриарх Вартоломей и патриарха на Александрия Теодор, след като и епископите от Йерусалимската патриаршия въстанаха против своя водач.


Справка
: Архиепископ Корнелий (Еммануил Родусакис) е роден през 1936 г. в Магарикарифе, о. Крит. В Йерусалим пристига през 1951 г., където учи в училището на Йерусалимската патриаршия. Приема монашество през 1958 г. Ръкоположен е за дякон през 1959 г. Завършва богословския факултет на о. Халки. Свещеническо ръкоположение приема през 1964 г., а през 1965 г. е възведен в  архимандрит. Провдължава образованието си в Икуменическия институт в Женева. През 1972 г. като архимандрит е избран за член на Св. Синод на Йерусалимската църква. Оглавява Патриаршеското училище, където е и преподавател. Изпълнява длъжността на редактор, след  това и на главен редактор на списание “Нов Сион” и началник на образователния отдел на патрирашията.
През октомври 1976 г. е избран и хиротонисан за Севастийски архиепископ. През 1978 г. е назначен за патриаршим епитроп във Витлеем.
През 1981 г. е възведен на митрополитска катедра. Назначен е за началник на Църковния съд на Йерусалимската патриаршия. На 30 април 1998 г. е въздигнат в “старши митрополит на Петра”.

 Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aduw 

Разпространяване на статията: