Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Министър-председателят на Република Македония Владо Бучковски поиска в официално писмо посредническата намеса на Вселенската патриаршия в кризата между Сръбската православна църква и непризнатата Македонска православна църква.

Припомняме, че преди няколко дни Сръбският патриарх Павле издаде томос, с който прекъсва отношенията на Сръбската църква с епископата на Македонската църква с нейното паство и обявява създаването на автокефална Охридска архиепископия, начело с епископ Йован.

В писмото си македонският министър-председател изразява "разочарованието си" от решението на Сръбската църква и отправя молба към Константинополския патриарх Вартоломей Втори "да инициира нов диалог между църквите в двете страни и да ги насърчи в посока към мирно решение на различията, което е в интерес на православния свят".
През последните дни томосът на Сръбската църква е в центъра на медийния интерес в Македония. Църковната криза накара президента Бранко Червенковски да се срещне с новопровъзгласния Охридски архиепископ Йован и да обсъди кризата. "Сръбската църква няма моралното и историческо право да предприеме такива стъпки", каза Червенковски след срещата в неделя и призова паството на Македонската църква във и извън страната да подкрепи Македонската православна църква.

Източник: news.in.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3adwy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]