Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
berlin.jpegМинистър-председателят на България Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита присъстваха на водосвет за откриването на епархийския катедрален храм "Свети цар Борис Покръстител" в Берлин, отслужен от Негово Високо Преосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Симеон и Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон,  съобщи пресцентърът на Министерския Съвет. Премиерът подари на църквата 2 комплекта църковни одежди за свещениците и икона на "Иисус Пантократор" за митрополитския трон. Снимка: bTV

На церемонията присъстваха още почетните консули на България във Германия и представители на българската общност в Берлин, както и делегацията, в която са включени началникът на кабинета на министър-председателя Ради Найденов, посланикът ни в Германия Меглена Плугчиева, депутатът, заместник-председател на Комисията по права на човека и Вероизповеданията Кирил Милчев, бившият ни посланик в Германия Николай Апостолов и директорът на Дирекция “Вероизповедания” в МС Иван Желев.

Идеята за освещаването на български храм в Берлин е реализирана от Дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет, със съдействието на посолството ни в Германия. Храмът е предоставен за ползване безвъзмездно на българската църква през 2002 г. от Евангелската църква на Германия. Той е реставриран със спомоществователството на правителството и с даренията на българи, живеещи в Берлин. Освен, че е отпуснала средства за ремонт и за изработка на дървен иконостас, Дирекция “Вероизповедания” осигурява и ежегодна субсидия за издръжка на църквата. Храмът ще обслужва над 10 000 българи, постоянно пребиваващи в Берлин.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3adww 

Разпространяване на статията: