Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
pope.jpgБари, Италия. Папа Бенедикт XVI обяви помирението с православните църкви като основна цел на своето служение: "Бих искал до потвърдя желанието си да приема с цялата си енергия като основното предизвикателство пред моята работа постигането на пълно и видимо единство между всички последователи на Христа... Как можем да  общуваме с нашия Господ, ако не спе способни да общуваме помежду си?"

По време на поздравлението си в началото на тържествената меса,  архиепископът на гр. Бари определи пристигането на мощите на св. Николай Мирликиски през 1057 в гр. Бари като "мост между Изтока и Запада, който нито времето нито раздялата можаха да разрушат"

Папа Бенедикт XVI пристигна на 29 май сутринта с хеликоптер в пристанищния град Бари.  На литургията, която Бенедикт XVI отслужи на открито, присъстваха около 200 000 души.

Литургията отбеляза края на Националния конгрес, организиран от Италианската църква на тема: "Без неделята не можем да живеем". Това пътуване на папата бе планирано още от предшественика му Йоан Павел Втори, който почина 2 април. Йоан Павел Втори имаше най-много пътувания в историята на Ватикана със 104 посещения в чужбина и 146 енориашески визити в Италия през 26-годишния му понтификат, отбелязва АП. Информацията е на БТА

Виж още: Тематичен показалец: Православие и Католицизъм

Допълнение на новината (информацията по-долу съобщи Религия БГ, позовавайки се на Благовест Инфо)

Главата на Папския съвет за християнско единство кардинал Валтер Каспер предложи свикването на съвместен католико-православен събор, чиято цел да бъде търсенето на пътища за примирение между Православната Църква и Католическата църква. Прелатът също предложи сключването на «алианс» с протестантите, който „да помогне на Европа отново да намери своите християнски корени”. Предложението си Каспер направи в град Бари по време на италианския национален евхраристиен конгрес. На конгреса присъства и папа Бенедикт ХVІ. Това е първата му визита в европейска страна.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3adwu 

Разпространяване на статията: