Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Йерусалим. Палестинските власти изпратиха официално писмо до участниците във Всеправославния събор, в което заявяват, че "признават всяко официално и законно решение, което ще вземат Вселенския патриарх и ръководството на Православната църква".
В писмото се заявява също, че е назначена следствена комисия, която да разгледа сделките с имоти на Патриаршията и че тя не среща никакви спънки в дейността си. Патрирах Ириней е оказал пълно съдействие на властите и е подписал пълномощно, с което комисията може да анулира сделките.
Припомняме, че вече бившият патриарх не признава вината си и твърди, че сделките са извършвани без неговото знание от бившия финансист на Патриаршията Н. Пападимас, който в момента се издирва за присвояването на комисионни от тези сделки в размер на 1,5 мил. долара. Всеправославният събор предложи на патриарх Ириней доброволно да се откаже от престола си като "действие на жертва в името на умиротворяването на Църквата", и след неговия отказ обяви прекратяване на патриаршеските му функции и на споменаването на името му в църковните диптихи. На събора бяха изслушани и представителите на Божигробското братство, които заедно с болшинството членове на Светия Синод поискаха низвержението на патриарха. Против гласува само представителят на Грузинската църква, двама се въздържаха - представителите на Антиохийската и Полската църква. Останалите осем гласуваха за свалянето на патриарх Ириней. Руският патриарх Алексий II по повод решението на събора обяви, че Руската църква е преустановила споменаването на името на б. патриарх Ириней още след като е получила писмото с решението на Йерусалимския Св. Синод преди няколко седмици.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k9up 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]