Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
uspen.jpgМосква. По традиция преди 24-и май в главния руски храм “Успенски събор” в Кремъл представители на българската общност се поклониха пред гроба на св. Киприян Българин. От 1370 г. до смъртта си през 1406 г. той оглавява Руската православна църква.
23-и май е денят, в който Киприян е посрещнат в Москва като първи митрополит московски, киевски и на цяла Русия. В Успенския събор се събраха сънародници, които поднесоха венец и цветя на гроба. Молитва прочете представителят на Българската православна църква архимандрит Игнатий. Пратеник на вселенския патриарх митрополит Киприян прави всичко за възхода на християнството в руските земи в момент, когато под ударите на завоевателите гинат България и Византия. За ролята му говори фактът, че само няколко десетилетия след блажената си кончина е обявен за светец. Честванията за делото на светите братя св.св. Кирил и Методий в Москва започнаха също с традиционна вечеря в българското посолство с участието на духовници от българската и руската патриаршия, посланика на Ватикана, дейци на културата и изкуството, дипломати от мисиите на страните от Балканския регион и Централна Европа и на Европейската комисия в Русия. В словото си посланик Илиян Василев подчерта, че с влизането на България в Обединена Европа кирилицата заема своето място като става една от официално използваните азбуки. Винсент Пикет от офиса на ЕС обобщи почитта в Европа към делото им. Архиепископ Николай Балашов от департамента за външни връзки на Московското патриаршия отбеляза, че двамата светци са принос на православната традиция и култура в Европа. Папският нунций монсеньор Минини подчерта, че делото на св.св. Кирил и Методий е част от европейското образование и култура, мост межди Изтока и Запада и между традициите. Знак за общочовешкото им дело, припомни той, е обявяването им за покровители на Европа.
Информацията е на БНР.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6r3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]