Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Одрин. Тържествена Пасхална служба беше отслужена в българската църква “Свети Великомъченик Георги” в Одрин за пръв път от близо 60 години, предате информационна агенция "Фокус"

Българският генерален консул в Одрин Георги Димов съобщи, че снощи в нашата църква “Свети Великомъченик Георги”, която беше напълно възстановена и обновена и тържествено открита на 9 май миналата година в присъствието на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, за първи път от близо 60 години (по спомените на очевидци и на малцината българи, останали тук в Одрин), беше отслужена Пасхална служба - вечерна и сутрешна литургия за Великден. Присъстваха близо 40 души от малцината българи в града, в това число - и служители и представители на Генералното консулство. Всички бяха много развълнувани като нещо, което се прави за пръв път от много години насам, каза Георги Димов.
Да почете празника дойде и първото семейство от България, което е сключило църковен брак в тази църква, както и едно местно, турско, семейство мюсюлмани, за които великденското богослужение също представляваше интерес. Литургията беше отслужена от свещеник Александър Чакарък, подпомаган от неговата съпруга Мария. Той остана изключително развълнуван, и както сподели след края на службата, не се е надявал, че ще се достигне до един такъв момент, в който ще бъдат възстановени напълно християнските традиции в тази наша светиня, добави Георги Димов.
След службата присъстващите си размениха по обичая традиционните великденски яйца и козунаци. “Пожелахме си догодина тези, които ще присъстват на великденската служба в одринската църква “Свети Георги”, да бъдем два пъти повече”, каза в заключение българският генерален консул Георги Димов.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a66h 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]