Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

arta2Свещеният кинотис на Света гора (ръководното тяло на Атонската монашеска общност, състоящо се от постоянните представители на 20-те манастира) се обяви срещу масовата практика през последните години да се създават „точни копия“ на известните чудотворни икони на Атон, които след това да бъдат „интронизирани“ в различни митрополии и енории. Управата на Света гора изпрати на 15 февруари писмо до всички манастири и техните скитове „да проявяват сдържаност и да избягват подобни прояви“ в съответствие с решение на кинотиса още от края на миналата година. Въпросът ще бъде разгледан на двойния събор (състои се от постоянните представители и от игумените на 20-те манастира) на Света гора за окончателно решение.

Причина за това решение на Свещения кинотис е все по-острата критика срещу тази практика, превърнала се в своеобразна мода през последните години, като отделни митрополии и дори поместни църкви се надпреварват в придобиването на такива копия. Гръцките медии сочат като водещ инициатор на създаването на „точни копия“ на чудотворни икони Ватопедския игумен Ефрем, който след това съпровожда тяхната „интронизация“ в различни градове в страната. Според критиците на тази практика целта на създаването на „точни копия“ на атонските светини не е благочестива, а финансова. Въдворяването на иконите се съпровожда с реклама пред вярващите, че идва „точно копие на чудотоворна икона“, което поради своето пълно съответствие с оригинала също е чудотворно. „Точните копия“ на историческите икони се посрещат по места с почти държавни почести и шумни чествания. За последните 5 години в Гърция са осъществени близо 30 подобни „интронизации“. Много често „точните копия“ се поръчват срещу големи суми от богати бизнесмени, които така ласкаят своето честолюбие. Всичко това води до профанизиране на иконопочитанието и дава повод за обвинения в сребролюбие и користно използване на религиозното чувство на народа.

Преди няколко месеца у нас се оповести чрез медиите, че известният депутат на ДПС Йордан Цонев също си е поръчал от Ватопедския манастир „точно копие“ на чудотворната икона „Св. Богородица Всецарица“, което той дари на Пловдивска митрополия, а в замяна получи орден „Св. Ерм“.

Неотдавна двама светогорски игумени си размениха остри открити писма, в които се обсъждаше и този въпрос, това е ясно свидетелство, че темата е наистина болезнена в светогорската общност. Архим. Григорий, игумен на манастира Дохиар, порица публично практиката на Ватопедския игумен да обикаля страната с „точни копия“ на ватопедските светини. В отговор Ватопедският игумен архим. Ефрем, заяви, че тези копия са му били поискани „по каноничния път“ и всичко става „със съгласието на местния епископ“, а самият той няма никакви лични облаги.

На снимката: Тържество с иконата на св. Богородица – Утешение от Ватопедския манастир в присъствието на двама архиереи и по средата – игумена архим. Ефрем.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uac6c 

Разпространяване на статията: