Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

iereas genikoМинистерството на образованието и религиите в Гърция отпусна 190 щатни места за клирици, които ще могат да бъдат ръкоположени през 2018 г. Тъй като Църквата в Гърция не е отделена от държавата, гръцките свещеници са държавни служители и за тях важат ограниченията за щат, предвидени за всички държавни служители в Гърция. При общо 96 епархии на територията на Република Гърция (82 на Гръцката църква и 14 на Цариградска патриаршия) това означава по най-много двама клирици на епархия.

В гръцката област Тракия за четирите митрополии са определени малко повече - общо 14 места, което е израз на специалната държавна политика към този район с мюсюлманско население. Защото останалите митрополии получават по едно или две места. Митрополитът на Марония и Комотини (Гюмюрджина) Пантелеймон коментира разпределението на местата така: „Всяка година държавата дава 14 места за клирици в митрополиите в Тракия. Помежду си митрополитите в Тракия сме се разбрали една година митрополиите на Ксанти и на Марония да взимат по три места, а митрополиите на Александрупол (Дедеагач) и Димотика – по четири, а през следващата година става обратното. Ако някой от нас няма кандидат за ръкоположение, отстъпва мястото на друг митрополит, а след това ние му връщаме щата. За тази година в нашата митрополия имаме четирима кандидати, които ще ръкоположим“.

В момента в Гръцката църква има 10 400 места за клирици, от които 2500 са свободни, но от тактически съображения тези щатове не се съкращават. Големите митрополии в провинцията са изправени пред новата за тях ситуация един градски свещеник да обслужва още няколко енории в различни села. Освен това митрополитите са принудени да ръкополагат свещеници без осигурена държавна заплата – такива в момента са около 400 клирици. Тяхната издръжка се поема от митрополията или енорията, в която служат, или са работещи нещо друго и в свободното си време изпълняват задълженията на свещенослужители, или пък са просто пенсионери, които продължават да служат и да обгрижват паството си.

Разбира се, в случаите с нещатните клирици всичко опира до добрата воля на местното църковно ръководство: на много места тези свещеници нямат здравно осигуряване, нямат право да се подписват върху църковни документи, нямат пенсионни осигуровки. Затова се предпочитат възрастни хора, пенсионери, които няма да имат такъв остър социален проблем.

Държавните заплати към момента са:

За епископата: 2 600 евро за архиепископа, 2210 евро за митрополит, 1820 евро за епископ ез епархия. 75 евро бонус получават притежателите на докторска степен, а 45 евро – на магистърска.

За другите клирици: 678 евро за новоназначен свещеник с висше образование (644 със семинарско). 1032 евро – след 10-годишно служение, 1410 евро след 30 години служение. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uac8w 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.