Мобилно меню

3.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 3.89 (54 Votes)

21036В интервю за канал „Россия-24“ Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) защити позицията на Московския патриарх Кирил за недостатъчното уважение на българите към ролята на Русия в Освобождението на България. Митр. Иларион смята, че става дума за обща тенденция сред страните от бившия Варшавски блок, които принизяват ролята на Русия в най-важните за Европа събития.

„Смятам, че в една или друга степен това се отнася за всички страни в т. нар. постсъветско пространство и за всички страни от бившия Варшавски блок, които днес почти единодушно са влезли във военния блок НАТО“.

Той заяви, че „преди няколко години в тържествата по случай поредната годишнина от освобождаването на България от турско иго Русия изобщо не е била споменавана, макар че именно Русия обяви война на Турция, именно Русия освободи България и именно руският цар Александър II има паметник в самия център на София, той се споменава за упокой и на великия вход на всяка литургия“.

Той разказа, че много положителни емоции в него са предизвикали българските и руски знамена, които се веели на Шипка.

Но съвсем различни, този път негативни емоции е изпитала руската делегация вечерта в София, когато в центъра се е провело „нещо като военен парад“:

„Но когато вечерта на същия ден, вече в самата София, пред паметника на Александър II Освободител се случи нещо, напомнящо на военен парад, то там реториката беше съвсем друга. Там се споменаваха различни народи, различни държави, и това предизвика справедливата критика на патриарха, който в това видя тенденция, присъща на днешния Европейски съюз“.

Изказването на Волоколамския митрополит потвърждава неприятното впечатление, че руската делегация, поканена именно в знак на признание за ролята на руския народ в освобождаването на България, е пристигнала у нас предубедена и с недобро разположение. Думите на т. нар. „външен министър“ на РПЦ митрополит Иларион (Алфеев) са в пълен унисон с общия дух на реакциите в Русия, а именно, че не става дума за недоразумение или неправилно разтълкувана емоционална реакция, а за обмислено поведение.

Митрополит Иларион, в качеството си на висш църковен служител, повтаря основните клевети към българите, произнесени от политици през последните дни във водещите руски медии, а именно, че на зарята-проверка българите са изказали благодарност „на различни държави“ (следователно не познаваме историята, защото по онова време такива държави не е имало), че е имало чествания, когато „изобщо не е била споменавана Русия“ и други в този дух. 

Припомняме, че в една от водещите руски телевизии благодарствените думи на президента по време на зарята-проверка бяха преведени грубо манипулативно: с наименование на държави, вместо на народи и с поставяне на Русия едва на трето или четвърто място след другите. Всичко това логично предизвика вълна от негативни коментари към българите сред хората в Русия. Сега същата риторика използва и митр. Иларион, като не пропуска да прояви презрителното си отношение към българските чествания с думите „там се проведе нещо, наподобяващо на военен парад“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uacwc 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.