Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

archimandrite placide deseille 0На 7 януари 2018 г. на 91-годишна възраст почина известният патролог и духовник схиархимандрит Плакида (Дезей). Схиархим. Плакида беше клирик на Цариградската патриаршия, основател на две подвория на атонския манастир Симонопетра в южна Франция – мъжкия манастир „Св. Антоний Велики“ и женския манастир „Покров Богородичен“.

Отец Плакида беше известен православен богослов, преводач на библейски, светоотечески и богослужебни текстове на съвременен френски език. Дълги години беше и редактор на поредицата светоотечески съчинения Sources Chretiennes.

Отец Плакида е роден в римокатолическо семейство. На 16 години отива в един от римокатолическите манастири с най-строг устав. На 30 години основава свой манастир, а на 41 преминава с цялото братство към Православната църква.

Първото запознанство на отец Плакида с източното християнство е по време на пътуванията му до Париж, когато се запознава с известните руски богослови архим. Киприан (Керн) и Владимир Лоски. Там за пръв път присъства на православна литургия в института „Св. Сергий“. Книгата на Владимир Лоски Очерци по мистичното богословие на Източната църква и беседите с о. Киприан за христологията на Халкидонския събор и паламитското учение за божествените енергии дава на младия римокатолически монах ключа към разбирането на православния възглед за Църквата и човека.

През 1960 г. посещава Египет, където живее в коптския манастир „Дейр-Суриани“ в Нитрийската пустиня и се запознава с манастирите в това средоточие на коптското монашество, наричано някога Скитската пустиня.

Преломно събитие в живота на отец Плакида става Вторият Ватикански събор. Решенията на събора и тяхната трактовка на римокатолицизма не оставят в него надежда за „обновяване на структурите и институтите на Римската църква чрез връщане към духа на светоотеческото учение“, пише самият той в своите мемоари. Той и ръководеното от него братство започват да търсят начин да се присъединят към православието, без да предизвикват скандал във Франция – проучват възможностите в Румъния, Гърция и Сърбия, които страни братята са посещавали. Срещите със старците Паисий Светогорец, Ефрем Катунакиот и Емилиан от манастира „Симонопетра“ ги карат да приемат православието на Атон. Отец Емилиан убеждава о. Плакида в необходимостта да се кръстят, според преданието на Света гора за преминаване от римокатолицизъм в православие. Отец Плакида и още двама от братят приемат кръщение в „Симонопетра“ през 1977 г. и се присъединяват към манастирското братство – малко по-късно приемат схима и са ръкоположени за йеромонаси. Малко по-късно отец Плакида (Дезей) се връща във Франция, за да основе там двата метоха на „Симонопетра“.

Отец Плакида е превеждан и издаван и на български език. През 2007 г. манастирското издателство при Руенската света обител отпечата неговата книга Сигурност в невидимото. Първооснови на християнското учение в превод на Петър Рогалски.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uad8q 

Разпространяване на статията: