Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

article 30298 174291Вчера, в ранния следобед, Светейшият Български патриарх Неофит посети Вселенската патриаршия по покана на Константинополския патриарх Вартоломей. Българската църковна делегация, в която влизаха също Ловчанският митр. Гавриил, Русенският Наум и Старозагорският Киприан, беше посрещната от протосингела на Патриаршията архимандрит Андрей. След като се поклониха в патриаршеската църква „Св. Георги“, Българският патриарх и архиереите бяха приети от патриарх Вартоломей в тронната зала на Патриаршията.

„С голяма любов и сърдечна почит Ви посрещаме в дворите на майката-църква. Радваме се, че тази наша среща се провежда в началото на новата година, която Ви пожелавам да бъде изпълнена с Божиите благословения както за Вас лично, Ваше Блаженство, така и за Светейшата Българска църква“, каза патриарх Вартоломей в краткото си приветствие към българските гости. „Радвам се, че идването ви в Константинопол е по повод на едно много радостно събитие, каквото е основното обновление на близкия храм „Св. Стефан“. Това е голямо събитие за нашия град, за нашата Вселенска патриаршия, за обичаната тукашна българска община и за цялото православие. Благославяме Бога и пожелаваме да ни даде и други такива радостни събития и такива радостни срещи.

Няма да скрия, Ваше Блаженство, понеже искам да съм искрен с Вас, че се огорчихме, когато видяхме, че в програмата на краткото Ви посещение в нашия град липсваше визита в патриаршеската ни катедра. И това е понеже Ви обичаме и бихме искали да се срещаме и да Ви чувстваме близки. Затова радостта ни в този момент, когато сте с нас, е наистина голяма. Очаквам нашето по-нататъшно общуване по време на обяда, който ще даде българската общност тук, заедно с премиера Бойко Борисов, на когото желая благословено и успешно европейско председателство през следващото шестмесечие. Тези наши пожелания за напредъка на България повтарям и пред Вас и уважаемите членове на Вашата делегация. И отново добре дошли и за много години. И тъй като през януари наближава и Вашият празник, Ви желая здраве, дълголетие и всяко Божие благословение“.

article 30298 174287

article 30298 174290

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uad48 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.