Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

2111535831Днес, в деня на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей извършиха обновлението на българския храм „Св. Стефан“. В българската църковна делегация участват и митрополитите Ловчански Гавриил, Русенски Наум и Старозагорски Киприан.

На богослужението присъства и българският премиер Бойко Борисов, който каза, че днешното дело ще остане в историческата памет на българите. Освещаването уважи и турският президент Реджеп Ердоган, според когото „събитието е важно послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури живеят заедно в този град, днес още един път доказваме това... Лошите спомени, които има от историята, не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Трябва да има единение, това е нашето отношение към всички религии – единство в мнозинството“.

Патриарх Неофит благодари на всички, допринесли за реставрацията на храма. А ето и целия текст на словото на Негово Светейшество патр. Неофит:

В деня на Господния Предтеча и Кръстител св. Йоан със свещен трепет и дълбоко вълнение пристигнахме в богохранимата престолнина на църквата-майка – Вселенската Константинополска патриаршия и прекрачихме дверите на всебългарската светиня на Златния рог – храма, посветен от нашите приснопаметни предци на първомъченика за Христовата вяра, светия архидякон Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен велелепен вид – достигнат днес благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви.

Особено благодарим на Република Турция, която в лицето на община Истанбул щедро подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното, щото в годината, когато се изпълват 120 години от въздигането на този храм, той да заблести по нов начин, укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат за богослужение и поклонение многобройни посетители както от нашата страна, така и от целия свят.

Своя принос към общото дело имаше и българската държава, на която в този ден също изразяваме нашата благодарност и признателност в лицето на нашия министър-председател г-н Бойко Борисов.

Всесърдечно благодарим и на Негово Светейшество патриарх Вартоломей за подкрепата, която оказва при опазване на историческите ни светини, намиращи се под неговата юрисдикция.

Прекланяме се пред дългогодишния самоотвержен труд на всички реставратори и строители и на всички онези, които по един или друг начин са допринесли за успешния край на укрепването и обновлението на този свят храм.

Всички те са в мислите и в молитвите ни, защото извършеното от тях е дело свято, дело, благословено от Бога – за наша утеха и за прослава на Неговото пресвято име сред човеците.

Нека всемилостивият Бог всякога благоволи над всички нас, над нашите страни и народи и да ни подкрепя във всяко наше общо дело и доброполезно начинание!

Честит и благословен празник!

Честито обновление на историческия храм
„Св. Стефан“ на живописния бряг на Златния рог!

За много и благословени години!

Снимка: bTV


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uad6r 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.