Мобилно меню

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

06.01.2018 Regensburg 46На 6 януари 2018 г. при пролетни температури от 16° C и много слънце, необичайно за месец януари, българите в Регенсбург отпразнуваха кръщението на Спасителя в река Йордан с тържествена св. Литургия, последвана от Велик Богоявленски водосвет. За голяма духовна радост на енорийския свещеник ставрофорен иконом Виктор Иванов Цимер църквата беше изпълнена с богомолци, които се изповядаха и причастиха. На клира, наред с Веселина Цветанова и малката Ана Борисова, пя и проф. Божидар Андонов от Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и преподавател в православния институт при Лудвиг-Максимилиановия университет в Мюнхен. Той произнесе и поучително слово за празника. След него и отец Виктор поздрави българите за Богоявление. В слово си той спомена, че от месец май 2018 г. излиза в пенсия и ще прекрати душепастирската си мисия в гр. Регенсбург. Последва многолетствие за българския народ в родината и зад граница.

06.01.2018 Regensburg 46По време на великия Богоявленски водосвет паримиите и апостолското четиво прочетоха проф. Андонов и иподиакон Емил Борисов – студент по богословие в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“ и кандидат за свещеник при БПЦ.

Отец Виктор поръси богомолците, всички взеха от светената вода за домовете си. Последвалото литийно шествие до брега на Дунава спря за молитва на стария Житен пазар пред паметните плочи на св. Методий, там българите изпросиха молитвеното застъпничество на светеца.

На брега на реката, в близост до историческия каменен мост в Регенсбург, имаше малка изненада – мястото, където се събираха нашенци за традиционно хвърляне на кръста във водите на Дунава, се оказа под водата. Топлото време, обилните дъждове през изминалата седмица и топящите се снегове бяха повдигнали застрашително нивото на реката. След кратък молебен отец Виктор хвърли кръста във водите на Дунава и така св. кръщение на нашия Господ Иисус Христос в река Йордан освети цялото водно естество и тази година.

Отец Виктор и българите при БПЦО „Св. Николай“ в гр. Регенсбург желаят на екипа и читателите на Двери благословена, здрава, мирна и честита нова 2018 година.

Празничната св. Литургия за Богоявление в българския храм:

06.01.2018 Regensburg 46

06.01.2018 Regensburg 46

Българската енория в Регенсбург след празничния водосвет край р. Дунав:

06.01.2018 Regensburg 46


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uad68 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.