Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (27 Votes)

detail20171202 VAR 0690 обрНа 2 декември, събота, в Москва започна тържественото честване на 100-годишнината от възстановяването на патриаршеския статус на Руската православна църква. В това честване взимат участие и високи представителства на повечето поместни православни църкви. Там са патриарсите Александрийски Теодор, Антиохийски Йоан, Йерусалимски Теофил, Сръбски Ириней, Румънски Даниил, главите на поместните църкви на Кипър Хризостом, на Албания Анастасий, на Полша Сава, на Чехия и Словакия Ростислав, архиерейски делегации от БПЦ и Грузинската патриаршия, а също и предстоятелят на Православната църква в Америка митрополит Тихон (която се признава за автокефална от БПЦ и други източноевропейски православни църкви, но не е призната от цялото Православие – бел. ред.). Предварително стана известно, че в московските тържества няма да участват Вселенска патриаршия и Гръцката православна църква.

574 nДомакините се бяха погрижили началото на тържествата да се съчетае със заключителното заседание на Архиерейския събор на Руската православна църква, който се проведе от 29 ноември до 2 декември 2017 г. и наред с отчета за дейността на тази поместна църква набеляза редица задачи и взе важни решения. Както вече беше съобщено, сред тези решения е и своеобразното повишаване на статуса на Украинската православна църква (към Московска патриаршия), която и досега се ползваше с разширена автономия.

По време на това заключително заседание на АС на РПЦ-МП в президиума бяха поканени предстоятелите и ръководителите на делегации на поместните православни църкви. От страна на БПЦ-БП това е Ловчанският митр. Гавриил, който ръководи делегацията след отказа на Българския патриарх Неофит да замине за Москва.

Важна част от заседанието беше прочитането на приветствията от предстоятелите на поместните православни църкви. По възложение от Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил председателят на външния отдел на РПЦ, Волоколамски митр. Иларион, прочете превод на краткото приветствие на Вселенския патриарх Вартоломей. В него се казва, че „по решение на Светия Синод“ патриарх Вартоломей няма да участва в тържествата, „но това не означава, че майката-църква няма да продължи да се моли за благосъстоянието и преуспяването“ на РПЦ. Накрая се изразяват и благопожелания към патр. Кирил във връзка с рождения му ден (20 ноември, когато той навърши 71 години – бел. ред.).

739 nДобри думи бяха казани от всички високи гости към предстоятеля, архиерейския сонм и изпълнението на РПЦ. В словото на Българския патр. Неофит, прочетено на руски език от митрополит Гавриил, се казва следното: „Ние сме щастливи, че в този тържествен и празничен ден споделяме нашата обща радост и радостта на скъпата на нашето сърце света Руска православна църква, която по светата воля Божия точно преди сто години – в бурните, неспокойни и съдбоносни за братска Русия и за целия свят дни, сред пожара на революцията и на радикалните обществени промени – можа да възстанови историческата правда, възвръщайки си патриаршеския статут... На тази църква... всички ние сърдечно желаем всяко благо от Господа, всяко възрастване в Христовата любов и още по-големи успехи в нейната вътрешна и външна мисия... Нека неизменно ви окръжават уважението и любовта на целия православен свят, за да продължавате и занапред да съхранявате важната роля, която вие винаги сте играли в историята и живота на светото Православие!“.

В днешния неделен ден Ловчанският митр. Гавриил отслужи св. Литургия в храма „Успение Богородично“, подворие на БПЦ в Москва.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uawkp 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.