Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

decembeПредстоятелят на неканоничната Киевска патриаршия Филарет (Денисенко) даде пресконференция относно писмото, което той изпрати до участниците в Архиерейския събор в Москва. Според него то е било превратно представено като молба за помилване и връщане към Московска патриаршия.

„Ние постоянно говорим, че Украйна има нужда от единна поместна Православна църква. Заради тази цел и се решихме на помирение. Но, както знаете, то не се състоя, защото Съборът (протичащ в Москва) се възползва от моето обръщение, представи го не като помирение и поставяне на въпроса за автокефалията, а все едно сме пожелали да се върнем в лоното на Руската църква. Заявявам категорично: не се покайвам, че избрах пътя на украинската автокефалия – това не е било и няма да бъде. Бог ни е дал държава, в нея трябва да има независима Православна църква. Това е аксиома“.

„Тази борба се води вече 25 години. Сега, когато се обърнаха към мене с предложение за помиряване, аз се съгласих, но за да говорим за автокефалията. Получи се обаче различно. Искат да ни поканят на преговори за връщане в Московска патриаршия. Искам да заявя на първо място на патриарх Кирил и московския епископат, че Украинската църква никога няма да се върне към Московска патриаршия. Защото ние имаме своя държава и искаме независима църква“.

От своя страна един от участниците в събора, Ирпенският архиепископ Климент, заяви, че в писмото на бившия митрополит Филарет Денисенко не е споменавана думата автокефалия, а се говорело единствено за възстановяване на църковното единство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua9f8 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.