Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ОнуфрийВисшият управленски орган на Московска патриаршия, Архиерейският събор, реши да „подчертае“ автономния статут на Украинската православна църква. Това стана по молба на Киевския митр. Онуфрий и е опит да се отговори на критиките срещу каноничната църква в Украйна, че е поделение на Московска патриаршия и прокарва чужди политически интереси.

Украинската православна църква и досега се ползваше с права на широка автономия, но те не бяха подробно регламентирани в Устава на РПЦ. С патриаршески томос от 1990 г. Украинската църква става „самоуправляема църква с права на широка автономия“. Другите самоуправляеми църкви в състава на РПЦ са Латвийската църква, църквата в Молдова и Естонската православна църква.

Сега за Украинската православна църква ще бъде отделена специална глава в устава на РПЦ-МП. Според митрополит Онуфрий това ще помогне да се спре компрометирането на УПЦ в очите на милиони украинци.

Украинската църква обаче не получава независимост, т. е. автокефалия, каквото е желанието на мнозинството украинци от различни юрисдикции.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua9h4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.