Мобилно меню

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (10 Votes)

ДенисенкоМитр. Филарет (Денисенко), патриарх на неканоничната Киевска патриаршия в Украйна, е изпратил покайно писмо до Архиерейския събор на РПЦ, който заседава тези дни в Москва. Архиереите са изслушали писменото обръщение на Филарет до Московския патриарх Кирил и останалите архиереи.

В писмото се съдържа молба за въстановяване на евхаристийното и молитвеното общение с християните, които в момента са в украинския църковен разкол, както и за отмяна на „всички решения, в това число запрещения и отлъчване... заради постигането на заповядания от Бога мир между единоверните православни християни и помирение между народите“. Писмото завършва с думите: „Моля за прошка за всичко, в което съм съгрешил със слово, дело и с всички мои чувства, а също и от сърце прощавам искрено на всички“.

Архиерейският събор е приел със задоволство писмото и го е оценил като стъпка за преодоляване на разкола в Украйна. Съборът е излъчил комисия, която да води преговорите с т. нар. Киевска патриаршия. Комисията се ръководи от Волоколамския митр. Иларион (Алфеев).

Източник: Правмир


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua9hq 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.